+31 35 543 1000 info@kza.nl

Wij werken agile/scrum! Hoe vaak hebben we dat al niet gehoord? Het klinkt heel leuk natuurlijk, je doet lekker hip mee met de rest maar pas je de methodieken ook toe zoals het moet? Of hangt dat scrum bord er voor de lol.

Laat ik voorop stellen dat deze blog vanuit mijn perspectief is geschreven. Dagelijks heb ik contact met consultants en krijg ik informatie over agile. Echter is dit niet mijn core-business dus onthoud dat, voor dat ik op de slachtbank word gelegd. Verder heeft iedereen zijn eigen kijk op agile werken en iedereen past dit toe binnen zijn/haar organisatie. Er is geen goed of fout. Ben je het niet eens met onderstaand stuk? Laat gerust een reactie achter!

Vanuit mijn oogpunt draait het hele agile werken voornamelijk om niet harder werken, maar juist slimmer werken. Soms vind ik het ook een beetje een hip woord voor ‘vergaderen over de actiepunten’. Voorheen waren er twee wekelijkse of maandelijkse meetings waarin de actiepunten van een organisatie werden besproken: “Klaas, hoe ver ben jij met punt A?”, “Pietje, hoe gaat het met punt B en kun je nog hulp gebruiken?”. Volgens mij is dit hetzelfde principe als agile werken, maar dat terzijde.

Om ervoor te zorgen dat we op een lijn zitten: agile kun je zien als een kapstok, aan deze kapstok hangen allerlei hangers. Denk hierbij aan scrum, kanban, TDD en ga zo maar door. Doordat je dagelijks of wekelijks met elkaar overlegt over de stand van zaken kun je sneller schakelen bij probleemstukken en kun je elkaar ook helpen of advies geven. Hierdoor krijg je uit verschillende kanten meningen/ervaringen te horen en kun je sneller door met je product. Door dagelijks overleg is de kans groter dat het team het sprintdoel bereikt, en is het niet perse bedoelt om problemen op te lossen of adviezen te geven.

Na iedere sprint wordt gekeken wat er de volgende sprint verbeterd kan worden en welke werkzaamheden/taken opgepakt gaan worden om zoveel mogelijk (business)waarde te leveren. Het hele gedachtegoed achter agile werken is niet om werk in kleine stukjes te hakken maar dat er altijd aan de zaken wordt gewerkt die waarde opleveren.

Binnen de IT-wereld is agile werken eigenlijk niet meer weg te denken. Vaak wordt dit gecombineerd met scrum. Binnen scrum zijn er drie rollen, een scrum master, een product owner en het DEV-team. Hier binnen zitten expertises, we gaan steeds meer naar de T-shaped professionals dus de echte rol van tester, ontwikkelaar of business analist vervaagd. Er is dus steeds meer sprake van crossfunctionele teams.

Is in jouw omgeving het agile werken al ingevoerd? Of wil je dit gaan toepassen binnen jouw organisatie? Er is nog ruimte in onze kennissessie van dinsdag 3 april! We vertellen je graag meer over de mogelijkheden. De focus ligt niet op tooling maar op werkwijzen en mindset.

Aanmelden kan hier!