+31 35 543 1000 info@kza.nl

Week één van de Masterclass

apr 15, 2019 | KZA Blogs, Traineeship

Het is 1 april, de grote dag. Ik mag aanschuiven bij de vier weken durende masterclass van KZA om klaargestoomd te worden als testspecialist.

De masterclass bestaat uit een vast rooster met duidelijke indeling, om in hoog tempo de vereiste kennis op te doen om als testspecialist mijn carrière bij KZA te starten. Zo’n week begint met het ontmoeten van nieuwe collega’s en de medetrainees. Spannend, want wie zijn dat? Gelukkig was het ijs snel gebroken en waren we al gauw een hecht groepje collega’s. Na een stuk of zeven voorstelrondjes gedurende de week leer je elkaar ook wel goed kennen. Sterker nog, na de eerste week was ik in staat om al mijn medetrainees te introduceren aan anderen.

Een kennismaking met KZA vormt de eerste dag van de Masterclass. Hoe steekt KZA in elkaar, zowel de mensen, de structuur en de werking van het bedrijf wordt uitgebreid toegelicht. Een gezellige lunch met de grote baas is een prettig welkom. Na de eerste dag duiken we meteen in de theorie: Hoe ga je van klantwens naar livegang? Vervolgens laat collega en trainer Auke ons kennismaken met testen in zijn Testdojo. Als team zitten we gezamenlijk achter de laptop en proberen we zo goed mogelijk een parkeerkosten calculator te testen… zonder testkennis. Een goede manier om te leren hoe het niet (helemaal) moet, gelukkig gevolgd door een uitleg hoe het wel moet.  De eerste ervaringen die ik meteen in mijn testrugzakje stop.

De derde dag maken we kennis met de persoonlijke ontwikkelingscoach Gunter en, dankzij hem, ook met onszelf. Het KEY-traject is van start gegaan. Al in het eerste gesprek met Gunter ontdekken we dingen over onszelf die we nog niet wisten. Direct krijgen we huiswerk mee om op te letten op ons gedrag en onze reacties. Zo werkt KZA mee aan onze persoonlijke ontwikkeling.

Dag vier. Docent René komt ons testtechnieken ‘even’ uitleggen. We beginnen rustig met (wederom) een voorstelrondje, maar iets anders dan normaal: vertel iets wat de rest écht eens moet doen/lezen/kijken/bezoeken in z’n leven, alvorens de verdere voorstelronde verder gaat. Dan begint het: op hoog tempo knalt dia na dia voorbij op het scherm en dringt een hoge concentratie aan informatie ons brein binnen. Gelukkig hebben we regelmatig pauze (het lijkt wel elke tien minuten, maar dan blijkt al ruim een uur verstreken) om even adem te halen, om vervolgens weer de snelweg met voorbijrazende vrachtwagens aan kennis op te knallen. Een warm diner is een welkome laatste onderbreking op deze zware dag. René sluit af en heeft zijn taak voor vandaag volbracht: we zijn tot de nok toe gevuld met een overload aan theorie.

Dag vijf start gevuld met agile methodieken. Joost neemt ons mee in de wereld van Agile en Scrum. Gelukkig is dat niet alleen theorie, maar mogen we ook even de praktijk proberen met twee sprints van 30 minuten. Hoewel onze product owner niet wist wat hij wilde bereiken, maar wel eisen had, hebben we met z’n zessen een prachtige knikkerbaan gecreëerd. Dat liep de eerste sprint wat chaotisch, maar in de tweede sprint waren we een geoliede machine. Het plannen in de Daily Standup ging nagenoeg perfect, inschatting van tijd was spot-on en de uitvoering van de geplande taken verliep als een tierelier. Succesvolle sprint!

Een welkom einde van een drukke week met veel theorie. Het belooft veel voor de komende weken. Die worden zwaar, maar in dit team van zes Binky’s* komt dat helemaal goed.

*Inside joke van de april 2019 trainees.