+31 35 543 1000 info@kza.nl

Dat is het antwoord van Elon Musk wanneer mensen aangeven dat ze het idee achter zijn nieuwe start up eng vinden. De nieuwe start up van de baas van Tesla en SpaceEx is Neuralink gedoopt en heeft het doel om hersenimplantaten te ontwikkelen die kunnen communiceren met mens en computer.

Laat het heel even op je inwerken!

Ze gaan een chip ontwikkelen, die in je hoofd plaatsen en deze vervolgens verbinden met een computer. Vervolgens is het doel dat ze via die chip het communiceren tussen andere mensen en computers mogelijk gaan maken. Een lang (!!) en erg interessant artikel over Neuralink, zeker het lezen waard mocht je wat tijd hebben.

Via je hersenen communiceren met computers is niet nieuw. Het wordt vooral in de medische wereld toegepast. In dit filmpje uit 2008, bedient een man al een computer met behulp van zijn hersenen. Of deze waarin een 8 maanden oude baby voor het eerst iets hoort en ook complexere bewegingen kunnen we door een door de hersenen bestuurde robotarm laten doen

Op dit moment is techniek overal om ons heen. Zeker in het IT vakgebied ben je constant aan het communiceren met of via ‘de techniek’. Als je een mailtje typt dan communiceer je met anderen via een apparaat. Jij typt op jouw apparaat, naar het apparaat van de ander daarna komt het (pas!!) via jouw ogen in je hersenen terecht. Een laptop of smartphone is nu al voor veel mensen een extensie van zichzelf. De grootste vertragende factor daarin zijn wij op dit moment zelf.

Ik vind de gedachte dat we onszelf als mensheid sneller en beter kunnen maken door technologie te gebruiken enorm intrigerend. Natuurlijk zie ik vanuit mijn kwaliteitsoogpunt allerlei beren op de weg. Aan de ene kant zijn dat technische beren en ook zeker de nodige ethische beren. Toch verwacht ik dat de grens tussen mens en machine de komende tientallen jaren vager wordt.

Al vanaf het begin der tijd is de mens op zoek naar manier om het leven sneller, makkelijker of aangenamer te maken. Deze nieuwe ontwikkeling is voor mij de volgende stap. Ik wil ook wel zo’n Neuralink chip in mijn hoofd.

Misschien is dit wel de volgende stap in onze evolutie?

Groet,

Frank Lansink

flansink@kza.nl

 

Extra:

Mocht je dit nou zelf een keer willen proberen, er zijn DIY (Do It Yourself) kits op de markt. Hiermee kun je je hersenactiviteit meten en vervolgens doorsturen naar anderen. De presentatie van Greg Gage op TedX is zeker een aanrader om even te kijken.