+31 35 543 1000 info@kza.nl

Uiteraard vinden wij het belangrijk dat onze professionals op de hoogte blijven van de nieuwste trends en tools. Sterker nog, wij hebben onze eigen trendwatcher(!) Ide Koops. Vrijdag 13 april ging hij samen met Harro Reineking naar het Testbash Nederland event. Een event met negen keynote sprekers en een stuk of 200 testers in de zaal.

Hun ervaring:
Gedurende die negen presentaties kregen we de bevestiging dat we bij KZA uitstekend weten wat het testvak omvat. Ruim de helft van de presentaties gingen over de soft skills en de rest bestond uit CI/CD en gave tools. Betreffende de soft skills hebben we als KZA al een uitstekend curriculum. Hier kregen we daar wéér de bevestiging van.

Wel voelden we de kracht van herhaling en opfrissing van eerder opgedane kennis.  Als de slides beschikbaar zijn (er werd benadrukt dat dit even kon duren 😊), zullen we bij jullie hetzelfde effect proberen te bereiken.

Als voorproefje:
Er kwam uiteraard een aantal keer terug dat we geen aannames moeten maken, zowel t.a.v. personen als het product. Een ander mooie anekdote die passeerde en waarin we ons erg kon vinden was:

“In plaats van je bevinding over de schutting te gooien kan je ook samen met de ontwikkelaar op zoek naar de oplossing voor je bevinding, zo leer je van elkaar.”

Als tester, hoe de code eruit ziet en hoe die werkt en de ontwikkelaar wordt meer bewust van de kwaliteit van het product. Het moet een gezamenlijke effort zijn om een product zo goed mogelijk te krijgen en geen wedstrijd om zoveel mogelijk bevindingen te rapporteren.

Erg gaaf was ook het verhaal over wat voor een competenties je als tester allemaal kan hebben.

Hij liet 4 verschillende functieprofielen zien van vooraf gezegd “de tester”. Nadat de zaal erg verdeelt was over de beste match, bleken het functieprofielen te zijn van:

  • Project manager
  • Copyeditor
  • Business Analist
  • Ontwikkelaar

Daaruit blijkt des te meer dat je als tester verschillende petten op hebt. Je bent een spin in het web binnen je team met een helikopterview die de hele keten overziet.

Ook de presentatie ‘Making things better by doing less’ gaf veel aanknopingspunten. Laat een testomgeving voor je werken in plaats van andersom, of meer naar het gedrag binnen het team: Doing vs Enabling. Als je zeven anderen in de modus kan krijgen om gezamenlijk de kwaliteit structureel te borgen, waarom ben jij er dan als enige mee bezig met alle risico’s van dien?

Maar ook een presentatie over de kracht van Testontwerpmethodieken. Ooit in den beginne was dat de manier om van je requirements naar logische en fysieke testgevallen te komen. Soms zelfs verplichte kost om uit te voeren en op te nemen in je testaanpak en -rapportages. Nu lijken ze zelden meer gebruikt te worden. Maar is dat wel zo? Ongemerkt gebruik je ze vaak nog, maar vaak kun deze methodieken nog erg goed gebruiken om ideeën te genereren voor een paar sessies exploratory testing. Of state transition testing om risico’s en de logica van een object onder test te ontdekken.

En naar ons idee het hoogtepunt van de dag: Mutation Testing.

Vereisten: Omgeving waar veel testen in de unittest zitten, geheel volgens de test piramide. 😊

Mutation testing is meta testen. Met deze tool ga je testen hoe goed de unittesten zijn. Het verandert je sourcecode en rapporteert vervolgens hoeveel procent van de unittesten fout gaat (dus goede testen zijn) , maar het geeft je ook aanbevelingen welke testen je nog moet toevoegen om de unittesten zo sluitend mogelijk te maken.

In een omgeving waar veel met unittesten gewerkt wordt is dit naar ons idee een must-have. En wel om 3 redenen:

  1. Het is een thermometer van de unittesten en dus van gevalideerde kwaliteit van je applicatie
  2. Deze tool leert de ontwikkelaar/tester beter sluitende unittesten te schrijven die de functionaliteit en meer afdekken.
  3. Als we de presentatie mogen geloven is dit ontzettend makkelijk te integreren in bijna elke applicatie

Enige nadeel was dat C# nog niet ondersteund werd als programmeertaal, die was nog in ontwikkeling.

Kijk hier of je direct waarde kunt toevoegen in je opdracht:

http://stryker-mutator.io/

In de aankomende weken gaan we van elk onderwerp een kennis document/samenvatting maken om zo de opgedane kennis met jullie te delen, zoals gezegd wanneer de presentaties beschikbaar zijn.