+31 35 543 1000 info@kza.nl

Tijdens mijn werk kom ik bij veel klanten over de vloer. Iedere klant is anders, tegelijkertijd is er een vraag waar vrijwel alle klanten mee worstelen. Deze vraag komt voort uit de transitie naar Agile werken. De vraag die ik vaak krijg en waar ik het vaak met mijn klanten over heb is: “Hoe borgen we onze kwaliteit als we Agile werken?”

De transitie naar Agile brengt allerlei moois met zich mee. Snellere time-to-market, meer verantwoordelijkheid in de teams en betere communicatie met de gebruiker. Iets wat veel bedrijven lastig vinden is om in de korte sprints de kwaliteit (en de regressie!!) goed onder controle te krijgen.

Één van de oplossingen hiervoor is zoveel mogelijk te automatiseren. Door alle repeterende werkzaamheden te automatiseren krijgt het team meer tijd om te ontwikkelen. KZA is een test-bedrijf dus ik heb het met klanten vaak over automatische kwaliteitsborging en test automatisering.

Ik merk dat het automatiseren van je kwaliteitsborging voor veel bedrijven moeilijk is. Het komt niet goed van de grond en vaak wordt er daardoor nog veel met de hand getest. In een Agile omgeving moet je alles (!!) zoveel mogelijk automatiseren. Alleen op die manier kun je sneller gaan ontwikkelen en sneller je klanten bedienen met de functionaliteit die ze willen hebben. Als test automatisering niet ‘lukt’ dan doe je als bedrijf iets verkeerd.

Waar gaat het dan mis?

  • Test automatisering != Functioneel testen, er wordt naar test automatisering gekeken zoals er traditioneel naar testen wordt gekeken. ‘Vroeger’ deden we alles met de hand, veel testen werden via de Front End uitgevoerd. Dit ging allemaal prima en kan tegenwoordig ook nog heel goed werken, als je niet Agile werkt. Het sneller ontwikkelen betekent dat we slimmer moeten gaan testen.
  • Een goede tool voor de één kan een drama tool zijn voor de ander, een mooie vergelijking is het bouwen van een huis. Aan dat huis werken allerlei verschillende teams, aan onderdelen van het huis. Als je iedereen alleen een hamer en spijkers zou geven omdat dat volgens ‘de geleerden’ de beste en meest gebruikte tools zijn, dan zal er weinig van het huis terecht komen. Laat de teams lekker zelf de tools kiezen die zij denken nodig te hebben voor het werk dat ze moeten doen.
  • Test automatisering = code schrijven, robuust, onderhoudbaar en overdraagbaar (test) automatiseren gebeurt door code te schrijven. Record-and-playback is leuk als POC om te bewijzen dat een applicatie te automatiseren is. De stap daarna, en zeker als je richting CI/CD wilt, ligt in het coderen van je testen. Een tester zal dus ook code moeten kunnen lezen en schrijven!

Er wordt gezocht naar de one-size-fits-all oplossing. Veel bedrijven zijn op zoek naar de heilige graal. Er is geen heilige graal! Zeker in Agile omgevingen moet je blijven rondkijken en jezelf blijven verbeteren. Als iets op dit moment voor je werkt, dan kan het heel goed dat het over twee weken niet meer werkt. Dat moet je als team en organisatie de vrijheid hebben om te switchen en jezelf te verbeteren!

“There is not one solution to rule them all!”

Groet,
Frank
flansink@kza.nl