+31 35 543 1000 info@kza.nl

De afgelopen dagen mijmer ik over afval, viezigheid en smeerkeeserij. Willekeurig heb ik de afgelopen tijd mensen gesproken en ging het over dit onderwerp. De conclusie van veel van die gesprekken was iets in deze trant: ”Wij mensen zijn smeerpijpen die het voor elkaar krijgen om overal een bende van te maken, myself included!”

Ik heb besloten om hier iets aan te gaan doen, daar later meer over.

Zelfs op een plek waar je het misschien niet verwacht hebben we er een bende van gemaakt. Op deze plek die tot enkele tientallen jaren terug nog vrij (!!) was van onze troep zweven nu 29.000 losse stukken troep rond. De Franse ESA astronaut Thomas Pesquet zegt dat het net zo’n groot probleem is/wordt als global warming.

Er zijn allerlei initiatieven om de ruimte schoon te maken van alle oude satellieten en ander afval dat we daar achter hebben gelaten. Lasers, iets met zeilen of het gebruik van oude troep om iets nieuws te bouwen. Ik ben blij dat we er nu op tijd bij lijken te zijn en hopelijk de goede dingen gaan doen. Mocht je nou denken hoe ziet dat eruit als die troep die om de aarde zweeft, nou ongeveer zo…!

Tijdens de gesprekken die ik eerder noemde is het volgende voorbij gekomen. Eén van de collega’s heeft een gesprek gehad met iemand die aangaf elke dag één stuk(je) troep van straat te pakken en in de vuilnisbak te gooien. Op zichzelf een heel klein gebaar en super easy. Toch kregen we een gesprek over; waarom wij het niet doen. De conclusie was (we schamen ons ervoor) dat het ons te weinig interesseert…

Wat natuurlijk – hoewel eerlijk – een totaal belachelijke conclusie is…

Dus, ik heb besloten om elke dag een stuk(je) troep op te ruimen dat niet van mezelf is. Ik hoop dat er mensen zijn die met me mee doen, ik zou het in ieder geval erg tof vinden!

Groet,

Frank Lansink

06 2973 8445 / flansink@kza.nl