+31 35 543 1000 info@kza.nl

Scrum workshops in progress

Het is dinsdagochtend. Ik loop om 8:30 uur een van de bijgebouwen van het Erasmus Medisch Centrum binnen. Ik mag alweer de vierde groep van de afdeling Business Intelligence de Agile/Scrum training geven. Om 9:15 uur stel ik de vraag: “Wat zijn jullie verwachtingen?” Waarop ik reacties krijg als: “We zijn nu al een aantal sprints bezig en leer graag meer en hoe ik het verder toe kan passen.” En: “Nou, eigenlijk heb ik die niet. Het is een verplicht onderdeel en ik zit met deadlines.” Weer een leuke uitdaging voor mij om twee leerzame en leuke trainingsdagen te faciliteren. Krijg je ook weleens dit soort reacties aan het begin van een training? Dan is het boek ‘Van Deskundige naar Trainer’ een aanrader.

De training van twee dagen kenmerkt zich door ‘Learning by Doing’. Inspelen op verandering boven het volgen van een vast programma. De tweede dag loop ik om 16:45 uur naar de parkeergarage en lees ik: “Informatieve en praktisch gerichte training om op een transparante manier tot oplevering van een gewenst product te komen met ruimte voor bijsturing waar nodig.” En: “In korte tijd verkrijg je een goed inzicht in de theorie van scrum, waarbij direct geoefend wordt met toepassing ervan. Een aanrader.”
Elke keer als ik daar weer ben voor een training is het gaaf om te zien dat men gelijk aan de slag is gegaan met wat ze geleerd hebben.

Twee dagen later, zelfde onderwerp, maar dan een half uur de tijd om de kracht van Scrum over te brengen. Om 14:00 uur loop ik met een tas vol ballen bij het PinkRoccade Healthcare event naar binnen. Om 14:40 uur starten we met de workshop ‘Scrummen met ballen’. Daar zaten ze dan. Tien geïnteresseerden, veelal managers van ziekenhuizen. “Schuif de stoelen maar aan de kant, want die hebben we niet nodig.” Na een energizer om elkaar te leren kennen vlogen de ballen 5 minuten later letterlijk door de ruimte. Zoveel mogelijk punten (Velocity) in 1 minuut (Sprint) halen en daarna evalueren (Review) en een plan (Sprint Planning) bedenken in 2 minuten. Een groep onbekenden was na een paar iteraties (Sprints) in staat om de velocity te laten stijgen. Als Product Owner zag ik het team groeien en ontdekken wat de kracht van Scrum nu is. We sloten nog af met het verschil tussen Push and Pull. Zorg er voor je team werk naar zich toe kan halen in plaats van werk op te dragen.

Dit soort workshops slaan vaak goed aan en geven snel inzicht in hoe Agile jouw bedrijf verder kan helpen. Ik kom graag eens langs om het te hebben over jullie organisatie en welke rol Agile hier kan spelen.

Groeten,
Kevin Bakker, Testspecialist en Agile Consultant, KZA

kbakker@kza.nl / 06 29 52 69 09