+31 35 543 1000 info@kza.nl

Een goed gesprek met… Roelof Taal over zijn opdracht als QA DevOps Enabler.

Door Samantha van Hutten

Het is december 2023. De feestdagen staan voor de deur, de Kerstsfeer is alom aanwezig en op een mooie winterdag ontmoet ik Roelof in hartje Den Haag, onze ‘hometown’.

Roelof is een ervaren QA DevOps Enabler bij KZA en een zeer ervaren testmanager. We kennen elkaar al een tijdje. We hebben afgesproken omdat hij na 5 jaar zijn opdrachtgever Quion gaat verlaten. Hij is daar heel succesvol geweest en heeft mooie resultaten behaald. Een goede reden om daar een goed gesprek over te hebben…

5 jaar bij Quion. Wat ben je lang gebleven.

Roelof lacht, de zon schijnt op n z’n gezicht: “Ja, dat klopt. Maar de tijd is voorbij gevlogen” Ik heb daar zo veel mogen doen.

Vertel!

Tja, waar moet ik beginnen?

Bij het begin. Wat was je initiële opdracht? Welke vraag had Quion?

Quion vroeg mij de volgende zaken op te pakken:

  1. Testautomatisering in testproces implementeren
  2. CI/CD uitrollen. Dat hield in de implementatiemogelijkheden onderzoeken met de teams en het structureren van de uitrol met de leverancier.

Daar kwam ook testmanagement en uitvoering op grote complexe projecten bij.

Testautomatiseren, testproces implementeren, testmanagement. Dat klinkt als een hele brede opdracht.
KZA People process technology sweetspot

Klopt, dat is het ook. Een teststrategie schrijven en de organisatie helpen daarop in te richten. Dat houdt niet alleen in het delen van de strategie maar ook iedereen op het gewenst kennisniveau krijgen en ervaring opdoen. En uiteraard de test tool zelf implementeren en gaan gebruiken. Daarvoor moesten de testers opgeleid worden.

Maar dat is alleen het gebruik van de tooling, wat komt er nog meer bij kijken?

Daar komen wat randvoorwaarden langs die ook aandacht nodig hebben. Denk aan het omgevingsbeheer binnen de OTAP en het gebruik van testdata.

Je opdracht ging niet alleen over testautomatisering maar ook over CI/CD.

Voor Quion was het belangrijk dat er efficiënter opgeleverd kon worden. De aanloop naar de releasedatum kostte de testers veel tijd. Het gebruik maken van tools voor developers en geautomatiseerd testen gaf Quion het inzicht in de kwaliteit van inzicht in de verbetermogelijkheden om efficiënter op te gaan leveren. Zowel in de voorafgaande week richting het GO-moment, maar ook de doorlooptijden gedurende de release-avond.

Maar CI/CD gaat niet alleen over het gebruik maken van de nodige tools het gaat ook over het proces.

Klopt daarom was mijn taak tweeledig, enerzijds het in gebruik nemen van de tools en daarbij de nodige processen aanpassen, herinrichten of in het leven roepen. Daar komt veel bij kijken. Ik heb veel tijd besteed aan het uitleggen van de mogelijkheden en kansen die CI/CD brengt zowel bij de teams als bij het MT. Het meegeven van de juiste mindset gaat erom dat iedereen de noodzaak ziet, de juiste context heeft, en uiteindelijk hetzelfde doel wil behalen.

Dat klinkt heel logisch. Ging het altijd goed en kreeg je mensen makkelijk mee?

Roelof grinnikt. Het gaat om verandering en in dit geval om een cultuurverandering. Mensen vinden verandering lastig in het algemeen. Daarbij zolang ze niet de noodzaak, behoefte en urgentie zien gaan ze ook niet bewegen. Dat is geen verwijt. Dat is menselijk.

En? Zijn ze gaan bewegen?

Zeker. Maar dat kost tijd. De boodschap blijven herhalen, elke gebeurtenis aangrijpen om in te laten zien hoe het anders had gekund en goed onderhouden van de contacten met je stakeholders. En vervolgens de verandering zelf. Bijvoorbeeld, gezonder eten en minder snoepen, dat lukt ook niet in één keer.

Je hebt niets te veel gezegd met ‘cultuurverandering’. Hoe is het je gelukt?

Door mijn jarenlange ervaringen bij diverse opdrachtgevers en mijn achtergrond als testmanager weet ik waar ik over praat. Als QA DevOps Enabler heb ik veel kennis van mensen, processen en tools. Op basis van mijn ervaringen kan ik goed doorvragen, de behoeftes herkennen en de huidige situatie begrijpen. Er bestaat geen ‘beste idee en overal toepasbaar plan’. Maar ik ben in staat om een aanpak ‘op maat’ te geven.

Maar het is niet alleen het opleveren van het plan/ aanpak toch?

Zeker niet. Het gaat om het begeleiden van het proces maar ook het aanpassen indien nodig.  Inspect & adapt is heel belangrijk. Want de behoeftes en vragen van nu kunnen overmorgen een nuance hebben wat om aanpassing vraagt.

Ondertussen wordt onze lunch geserveerd, de drukte op het verwarmde buitenterras neemt toe en het geluid zwelt aan.

Hoe kijk je terug op 5 jaar Quion?Roelof bij Quion

Veel geleerd, mooie ervaringen, pieken en dalen maar ik onthoud vooral de pieken.

Eet smakelijk Roelof!