+31 35 543 1000 info@kza.nl

Pippi Langkous, de Carrière Coach

sep 26, 2018 | KZA Blogs, Security

Als je mij tien – of zelfs vijf – jaar geleden had gevraagd of ik mij anno 2018 in security zou specialiseren dan was het antwoord een volmondig NEE geweest. Het vooruitzicht alleen al.. Doodeng! Los van het feit dat ik daar in het aller-gunstigste geval absolúút niet klaar voor was (iets met ‘bagage’ en een ‘rugzakje’), klonk het nou ook niet echt gezellig. IT was leuk hoor, maar het moest wel mensenwerk blijven. Nee, als ik dan toch in deze branche aan de slag ging dan wilde ik wel écht iets doen met communicatie, veel gezellige collega’s, misschien iets richting coaching, en alles ‘lekker Agile’ natuurlijk.

“Oh, my sweet summer child”, hoor ik de GoT-fans denken. En terecht. Want kom op zeg, alsof IT (en daarmee natuurlijk ook security) geen mensenwerk is, om over de rest nog maar te zwijgen. Wat een aannames! Als ik het zo teruglees weet ik niet of ik er om moet huilen of lachen, zó ver zat ik er naast.

En dat ik er inderdaad naast zat, had ik gelukkig al vrij snel door. Maar wat mij nu nog steeds verbaast, is dat het na die bewustwording alsnog zo lang heeft geduurd voordat ik in security aan de slag ben gegaan. Want dat is best raar. Wie mij namelijk een beetje kent, weet dat ik mij als een klein kind gretig kan vastklampen aan een nieuwe uitdaging, en ook net zo snel weer los kan laten als de uitdaging toch niet (meer) zo uitdagend blijkt. En als ik security ergens mee zou moeten vergelijken, dan is het wel een nagenoeg onoplosbare puzzel met miljoenen stukjes die ook nog eens iedere dag veranderen. Dus wáárom heb ik in de zoektocht naar iets om me in vast te bijten de grootste uitdaging van allemaal compleet links laten liggen? Hoe kan dat?!

Nou, door gewoon stevig je oogkleppen op te houden, blijkt achteraf. Stug volhouden dat je “dat misschien wel zou kunnen” maar dat je dan wel “wat meer ‘bagage’ nodig hebt”, om maar een voorbeeld te noemen. En zo moeilijk is dat niet hoor. Mensen zijn heel bedreven in zichzelf iets voor houden, ik ben daar geen uitzondering op.

Wie mij uiteindelijk toch anders heeft doen inzien? Pippi Langkous. (Nee echt!) En daarmee bedoel ik niet haarzelf of de wilde avonturen die ze met Tommy en Annika beleeft, maar de pareltjes aan wijsheid die ze bijna achteloos met ons deelt terwijl de ene na de andere vergezochte gebeurtenis zich afspeelt. Één daarvan hangt sinds een tijdje bij ons team aan de muur: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Ja, zo kan je het natuurlijk ook bekijken! Niet ‘eerst ervaring opdoen’, en er tot die tijd vanuit gaan dat je iets niet kan. (Wat is het toch met dat rugzakje?!) Nee, probeer het gewoon. En als het écht niet lukt, dan merk je dat dan wel weer. Grote kans dat je het allemaal prima aan kan.

En dat brengt mij hier. Een paar maanden na Pippi’s advies, en een CEH (Certified Ethical Hacker) certificaat rijker. En wat blijkt? Als ik dat had gewild, dan had ik die jaren terug ook al kunnen halen. Evenals een hele zooi andere dingen die ik ongetwijfeld al veel te lang voor mij uit schuif. Dus als mensen nu vragen naar over vijf – of tien – jaar, dan is het antwoord volmondig JA. We gaan er voor het gemak gewoon even vanuit dat ik het kan. En mocht ik er uiteindelijk toch iets minder goed in zijn, dan zien we dat dan wel weer. 😉 Wat heb jij nog nooit gedaan, wat je wel graag zou willen (kunnen) doen?