+31 35 543 1000 info@kza.nl

Niets over het hek gooien?

aug 1, 2018 | KZA Blogs

Je mag niks over het hek gooien vanuit het testers tuintje naar het developers tuintje. Dit betekent dat wij met zijn allen verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van het product. Maar wat betekent dit in de praktijk?

Stel je hebt een groep van vier personen die een stoel gaan produceren. Er is een ontwerper, twee bouwers en een tester. Gezamenlijk zijn zij als team verantwoordelijk voor de kwaliteit van het eindproduct. Maar zij zijn ook als team verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk van elk individu.

Als team vertrouw je de ontwerper en bouwers op hun expertise om de stoel goed in elkaar te zetten. Toch worden er fouten gemaakt, want mensen maken fouten. Daarom is er een tester, die deze fouten vindt en kenbaar maakt voordat de stoel door de klant gebruikt wordt.

Deze fouten moeten opgelost worden. Als we allemaal verantwoordelijk zijn, wie gaat het dan oplossen?

Voorbeeld
Ik als tester vind een bug in de test omgeving voor een nieuwe functionaliteit. Ik wil graag dat deze bug opgelost wordt, omdat dit hinderlijk is voor de toekomstige kwaliteit van de applicatie.

Vraag #1 Ga ik dan naar:
A: de Scrum master
B: de Developer
C: de Product owner
D: de Verdelger

Ik weet niet wat jullie zouden kiezen, maar ik ga voor optie B: de Developer. De developer is de enige die de meeste ervaring heeft met de code en de enige die het aan kan passen.

Maar moet de tester dan enkel zeggen: “Ik tester, jij developer. Applicatie stuk, jij maken!” Waarop de developer zegt: “OK! Ik werken, jij niks doen. Koffie nodig, jij halen!”

Ik denk dat wij vast wel een nuance kunnen vinden. Wij kunnen elkaar door middel van communicatie ondersteunen, om gezamenlijk de oplossing te vinden en de werklast te verminderen.

Hoe doen we dat dan? Door elkaars jargon te leren, zodat wij elkaar beter begrijpen. Dan kan sneller het probleem gelokaliseerd worden en de juiste persoon of team gevonden worden om het op te lossen.

Voorbeeld
In het land wordt er een bug gevonden door een van de gebruikers. Die gooit het over het hekje naar de beheerder, die gooit het naar de tester en die gooit dit (na reproductie) weer naar de developer.

Vraag #2 Hoeveel hekjes zijn er in dit verhaal?
A: Drie
B: Twee
C: Hekkie?
D: Vijftien

In deze situatie wordt het probleem drie maal over het hek gegooid, is dat erg? Nee, want pas in het laatste tuintje wordt er iets mee gedaan. Het is wel van belang dat elke keer wanneer we een probleem over het hek gooien, dat we goed en duidelijk verwoorden wat het probleem is.

Antwoord op de vraag was D. Namelijk 8 keer het woord hek(je) in de tekst, 2 keer # en 4 spreekwoordelijke hekjes links en rechts van beheerder, tester en developer. In de header afbeelding is ook een hek te zien. Sorry hiervoor 🙂

Tomas van der Kolk

Testspecialist