+31 35 543 1000 info@kza.nl

Masterclass september 2019

okt 4, 2019 | KZA Blogs, Traineeship

September was voor mij en mijn mede trainees (Jamilla, Remy en Tycho) een drukke maand, een leuke maand, maar bovenal een leerzame maand. 2 september zijn wij begonnen aan de masterclass tot testspecialist bij KZA. Die maandagochtend kwamen we binnen; jong, leergierig en benieuwd naar wat er ons allemaal te wachten stond. Onze achtergronden liepen erg uiteen, maar één ding hadden we gemeen: we willen ons allemaal ontwikkelen op IT-gebied en met de opgedane kennis en ervaringen aan de slag!

De eerste week stond in het teken van kennismaken. Zo maakten we kennis met KZA als bedrijf, met elkaar en met de andere KZA’ers. KZA is een platte organisatie, zo zijn we meteen de eerste dag met de directeur gaan lunchen, erg gezellig! Tevens kregen we in de eerste week ook gelijk de kans om onze nieuwe collega’s op informele wijze te leren door de KZAmping. Een bedrijfsuitje inclusief  natuur, tenten, barbecue, bier en een pubquiz die we ook nog wonnen. Yes!!!

Tevens maakten we kennis met ons nieuwe vakgebied. We stapte voor het eerst de ‘testdojo’ in, ons persoonlijk ontwikkeltraject werd in gang gezet en we maakten kennis met testtechnieken. Dit alles deden we volgens het framework van scrum; elke dag beginnend met een daily scrum en de week eindigend met een retrospective. Op deze manier raakten we snel bekend met het werkveld waar we ons in gaan begeven.

Na een weekend bijkomen van alle indrukken uit de eerste week, werden we flink aan het werk gezet. Zo automatiseerden we een test, leerden we de beginselen van security in de IT en kregen we training in het testen volgens de principes van zowel TMap als ISTQB. Door deze goede voorbereiding waren we klaar om ons examen van TMAP en ISTQB met goed gevolg af te ronden. We konden ons nu gewoon al gecertificeerde testers noemen!

Met deze certificaten op zak konden we het geleerde in praktijk gaan brengen. Maar om een opdracht binnen te halen moet er natuurlijk wel een goed intakegesprek gevoerd worden. Business Unit Manager Freek stoomde ons dan ook klaar voor de eerste intakegesprekken. En wat we hierbij leerden, brachten we meteen in praktijk: Bij de ANWB kregen we de gelegenheid om een intake te oefenen en bij Jumbo werd door één van ons de eerste echte opdracht binnengehaald.

Naast alle serieuze zaken was er in week drie ook ruimte voor een teambuilding-activiteit. Om elkaar beter te leren kennen en beter op elkaar ingespeeld te raken, lieten we ons opsluiten in de escaperoom ‘De Meisjeskamer’ in Bunschoten. Hoe dit afliep willen we het liever niet over hebben…

De laatste week van de masterclass was alweer aangebroken. Onze kennis over eerder behandelde onderwerpen (zoals security, het ontwikkeltraject en scrum) werden verder uitgebreid, maar er kwamen ook weer nieuwe dingen op ons pad.  We leerden bijvoorbeeld meer over ontwikkelen door middel van low-code platformen, we hadden een training over de DevOps werkwijze en we leerden met data te werken door het schrijven en uitvoeren van SQL-queries.

En nu? Nu de laatste trainingen erop zitten, is onze ‘test-basis’ gelegd. We popelen dan ook om aan de slag te gaan bij één van KZA’s klanten en onze kennis te verbreden en/of te verdiepen. Maar naast dat we heel veel geleerd hebben, hebben we ook veel plezier gehad met elkaar. We hopen elkaar in de toekomst dan ook nog vaak te zien om van elkaar te leren en samen plezier te hebben (een herkansing voor de escaperoom staat al gepland). Kortom, de masterclass was een mooi begin van onze test carrière!