+31 35 543 1000 info@kza.nl

Testing Low CodeSoftware testers komen steeds vaker low-code applicaties of omgevingen tegen. Een ‘snelle wereld’ met mooie beloften en perspectieven. Hoe ga je in deze context slim om met (het borgen van) softwarekwaliteit? KZA-testprofessionals Remy en Thomas delen hun kijk in deze blogserie, van de beloften tot en met de praktische tips. 

Low-code, High risks voor softwarekwaliteit?

 

Razendsnel een mooie app ontwikkelen voor een fractie van de kosten? Stap over op low-code! Het antwoord op de traditionele uitdagingen in softwareontwikkeling. Grote kans dat je wel eens een vergelijkbare tekst hebt gezien. Zo vind je bij even googelen het statement dat er tegen 2024 meer dan 65% van softwareontwikkeling middels low-code applicaties gebeurt (Gartner, Per Ilker Koksal, Forbes). Steeds meer organisaties die software ontwikkelen raken overtuigd van de beloften van low-code.

In dit eerste deel van onze blog gaan we in op deze beloften van low-code, behandelen we wat low-code nou eigenlijk is en waarom het risico’s voor softwarekwaliteit met zich meebrengt.

 

De beloften van low-code:

Low-code platformen beloven te voorzien in twee behoeften: Sneller functionaliteit opleveren en complexiteit van ontwikkelen verlagen

Agile Development is al sterk gericht op snel verbeteringen en functionaliteit opleveren. Low-code belooft daarnaast de complexiteit van software development te verkleinen. Aanbieders beloven een hogere ontwikkelsnelheid en minimaal gedoe met code. De voordelen van low-code in de woorden van de aanbieders:

Delivery of applications faster and with minimal hand-coding.” (Outsystems)

“Quickly deliver new processes and app functionalities to keep up with, or disrupt, their markets.” (Pega)

“Create better software faster.” (Mendix)

Low-code maakt code leesbaar voor de business, versnelt het ontwikkelproces, maakt het makkelijker personeel te vinden (iedereen kan coderen!) en verhoogt productiviteit (continous delivery)!

 

Mooie beloften, maar hoe werkt dat dan?

De term low-code staat voor een wijze van softwareontwikkeling waarbij een bedrijfsproces visueel wordt gecodeerd en getoond. De manier waarop dit gebeurd is via een platform leverancier.

Het platform (zoals o.a. Mendix, Outsystems en Pega) heeft veel voorkomende business processen in standaard ‘bouwblokken’ verwerkt.  Deze blokken worden op een visuele manier weergegeven. De organisatie die het product afneemt kan gebruik maken van een snel in elkaar te zetten flow en deze configureren. Een voorbeeld ter illustratie:

Klant X wil de sollicitatieprocedure digitaliseren (in dit geval via Pega). Het sollicitatieproces bestaat uit 5 stappen:

Pega view

  1. Het verzamelen van het CV
  2. Een review door de recruiter
  3. Een daadwerkelijk sollicatiegesprek
  4. De uiteindelijke beslissing
  5. Het aanbod aan de sollicitant

Het codeerwerk voor deze organisatie ziet er zo uit als de afbeelding rechts (overzichtelijk toch?). Zie voor de details en meer informatie de Pega website (het is zeker een aanbeveling om ook de Engelstalige video op deze site even te bekijken)

 

Dat ziet er mooi uit, maar wat betekent het voor softwarekwaliteit?

De voordelen die uit low-code development gehaald kunnen worden zijn duidelijk. Business en ontwikkeling gaat nog meer hand in hand. Dit kan leiden tot een hogere ontwikkelsnelheid en meer mensen die bijdragen. Kosten kunnen lager liggen doordat een organisatie minder development kennis in huis hoeft te halen. En kwaliteit? Je kan natuurlijk stellen dat het gebruik van ‘bouwblokken’ ook zorgt voor bewezen kwaliteit. Toch brengt low-code development nieuwe risico’s voor softwarekwaliteit met zich mee.

Vaak wordt de associatie gemaakt dat low-code ook low-test inhoudt. Een gevaarlijke aanname!

Standaard low-code bouwblokken worden namelijk bij klanten op verschillende manieren toegepast. Het blijft de verantwoordelijkheid van de afnemer om goed te overwegen wat de risico’s van de implementatie zijn, deze risico’s af te dekken en goed te testen. Dit is vaak nog niet zo simpel als het lijkt.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de overwegingen met betrekking tot low-code softwarekwaliteit? Vraag je je af welke risico’s er dan afgedekt moeten worden? Lees dan volgende maand deel 2 van deze blogserie of neem direct contact op.