+31 35 543 1000 info@kza.nl

Leren we effectief?

jul 11, 2018 | Agile, KZA Blogs

Laatst had ik een gesprek met een developer uit mijn team. Deze developer komt oorspronkelijk uit Brazilië en woont sinds 2 maanden in Nederland. Taal is geen barrière omdat we beide Engels spreken, maar hij is erg gedreven om Nederlands te leren zodat dagelijkse dingen als boodschappen doen en reizen met het openbaar vervoer makkelijker worden. Qua uitspraak is het lastig om de klanken te produceren die wij hier in Nederland maken, omdat in Brazilië hele andere klanken worden gebruikt.

Terwijl hij observeert en spiegelt hoe ik woorden uitspreek, wijst hij mij op een TEDx Talk van Chris Lonsdale, genaamd: “How to learn any language in six months “. Hierin worden 5 principes en 7 acties aangehaald, om elke taal ter wereld binnen 6 maanden(!) te kunnen spreken. Wow, in 6 maanden een willekeurige taal leren spreken?! Vragen die mij meteen binnenschieten, zijn vragen als: zou dit ook werken voor het leren van nieuwe vaardigheden? Kunnen deze principes en acties mij helpen in mijn ontwikkeling? De TEDx Talk heeft mij direct aan het denken gezet met onderstaande principes en acties.

De 5 principes:

 1. Maak het relevant
 2. Gebruik het
 3. Begrip is de sleutel
 4. Luister goed
 5. Relax

De 7 acties:

 1. Luister veel
 2. Zorg dat je eerst de context begrijpt
 3. Begin met het maken van combinaties
 4. Focus op de basis
 5. Vind iemand die bereid is om je te helpen
 6. Spiegel de persoon van punt 5
 7. Koppel nieuwe materie aan afbeeldingen/herinneringen

Nu ik deze principes en acties heb gehoord, heb opgeschreven en probeer te koppelen aan mijn eigen ervaringen, ga ik bij mezelf na wat ik toepas en wat niet tijdens trainingen en cursussen. Volg ik trainingen die relevant zijn voor mijn doelen/ambities? Pas ik wat ik geleerd heb ook meteen toe? Heb ik uitgebreid vragen gesteld zodat ik het begrijp? Heb ik wel echt geluisterd naar wat er is behandeld? En bovenal was ik gestrest of zat ik lekker in mijn vel? Begin ik bij de basis, of stap ik op een te hoog niveau in? Heb ik een ‘buddy’ die mij begrijpt en kan helpen?

Leren en jezelf ontwikkelen staat centraal bij KZA, met de vele cursus- en trainingsavonden ben je vrij om voor jou relevante trainingen te volgen en je eigen ontwikkel pad te kiezen. Ik denk dat als we bewuster stil staan bij (een aantal van) deze punten tijdens een leerproces/training/cursus/etc., dat we sneller en effectiever leren. Iedereen heeft zijn of haar eigen tips & tricks om te leren, ik ga in ieder geval proberen om deze punten mee te nemen in een volgende training!

Collega Frank Lansink heeft laatst een mooie blog geschreven “Doelen van jezelf of doelen van een ander?” . Zorg dat je je eigen ambities en doelen vaststelt, dit maakt leren relevant voor jou en zal de effectiviteit ten goede komen. Graag hoor ik ook jullie tips & tricks om effectiever te leren en hopelijk helpt deze blog daarbij.

Wil je meer weten over KZA, jezelf ontwikkelen in de wondere wereld van IT of het uitwisselen van gedachten? Neem dan contact op met tvanvugt@kza.nl