+31 35 543 1000 info@kza.nl

KZA stelt de vraag: Waarom?

Als je denkt aan BI testen, dan gaan de gedachten snel naar brondata, ETL processen, dashboarding, Big Data of een van de andere technische termen die dit vakgebied rijk is. In deze kluwe van technische termen wordt de oplossing vaak bij de techniek gezocht. Voor elke (gekke) vraag is een antwoord te vinden, zolang je bak met data groot genoeg is. Patronen zijn te ontdekken, conclusies worden getrokken en naar de informatie wordt gehandeld. In dit spel van hypotheses en conclusies kunnen we vaker stil staan bij de vraag: Waarom? 

De mooiste analyses en rapporten kunnen leiden tot de verkeerde actie als het niet duidelijk is waarom we iets willen weten. Het kan gebeuren dat je de vraag anders hebt geïnterpreteerd of dat de vraag niet duidelijk genoeg was. Als dit het geval is, dan zorgen de antwoorden enkel voor een mistige wereld.

Voordat we dus bij de technische aspecten van BI aankomen, kan de tester meerwaarde brengen door de “Waarom-vraag” te stellen. In mijn omgeving zie ik KZA’ers die geen enkele achtergrond hebben in BI en die dit soort omgevingen een duidelijke impuls kunnen geven. Zij blijven constant in een staat van verwondering. De vragen “Waarom doen we dit zo?” of “Waarom willen we dit weten?” zijn belangrijke gereedschappen in hun toolbox.

Deze “Waarom-vraag” zorgt voor een moment van bezinning. Het biedt de kans om de business te leren begrijpen. De kans om inzicht te krijgen in de achterliggende vraag die beantwoord moet worden. De kans om stil te staan of de vraag of wens van de business ons brengt tot het inzicht dat we willen hebben. Pas wanneer we weten welk inzicht we nodig hebben, dan kunnen we aan de oplossingen gaan denken. Met de Waarom-vraag zorgen we ervoor dat we de juiste oplossing kiezen. We leren het probleem goed te begrijpen en een passende oplossing kunnen verzorgen.

Vanaf het moment dat de vraag helder is en de meerwaarde van de vraag duidelijk is, dan kunnen we denken aan het “Hoe”. Welke zaken hebben we nodig: hardware, software en data. Zijn deze zaken van voldoende kwaliteit. Op welke manier kunnen we aantonen dat het allemaal goed verloopt. Hoe kunnen we Agile een BI product opleveren.

De boodschap die ik jullie wil meegeven is om de weelde aan technische mogelijkheden pas te benutten op het moment dat er een meerwaarde aan zit. Het is in een BI-omgeving niet alleen belangrijk om stil te staan bij de kwaliteit van de data en de rapportages. Een essentieel onderdeel is om de kwaliteit van de gestelde vraag te toetsen.

Waarom probeert u het niet eens uit?

Door: David Duijst