+31 35 543 1000 info@kza.nl

Het komt steeds vaker langs op allerlei tijdslijnen. Studenten die last hebben van burn-out verschijnselen. Leerlingen op het voortgezet onderwijs die bij de psycholoog lopen omdat ze een enorme druk voelen. Het gebruik van kalmerende drugs om beter te kunnen leren.

Ik ben een aantal jaar verantwoordelijk geweest voor het young professional programma van KZA. Daarin leiden we jonge mensen op tot een mooie carrière in de IT. Ik heb het voorrecht gehad om veel jonge mensen te mogen begeleiden en coachen. Stuk voor stuk waren deze mensen ambitieus. Het lijkt wel alsof je ambitieus moet zijn. Als je dat niet bent dan lijkt er iets niet te ‘kloppen’.

Als je vier jaar – of meer – gestudeerd hebt dan sta je natuurlijk te trappelen om te beginnen. Als er doelen gesteld moeten worden, dan zijn die doelen ambitieus en ligt de lat hoog. Veel van de mensen die ik mocht begeleiden dompelen zichzelf onder in het werk en maken enorme stappen. Ze willen zich bewijzen. Ze willen laten zien wat ze waard zijn.

Ik vind het prachtig om te zien en mee te mogen maken. Ik vind dat je jezelf moet uitdagen. Ik vind dat je altijd moet proberen om het vandaag iets beter te doen dan gisteren. Daarin mag de lat best hoog liggen. Enorm belangrijk hierin is – en dat vergeten mensen nog wel eens – is dat het jouw lat is. Jij moet bepalen wat je ambitie is! Jij moet die lat neerleggen! Ik merk dat dit lang niet altijd het geval is. Wat betekent dat je de doelen, de lat, de ambitie van iemand anders aan het najagen bent.

Er zijn weinig mensen die antwoord kunnen geven op vragen als; “Zijn de doelen die je nastreeft jouw doelen?”, “Waar haal jij je voldoening uit?” of “Word je blij van je leven?”. Dat is natuurlijk ook niet makkelijk. Ik ben ervan overtuigd dat veel van de burn-out of stress klachten uit deze hoek komen. Er is maar één persoon op deze aarde die jou gelukkig kan maken. Dat ben je zelf!

Vraag jezelf het volgende eens af: Als je het helemaal zelf mag bepalen, wat je wil dan worden als je later groot bent?

En, welke stappen zet je op dit moment om bij die droom in de buurt te komen?

Groet,

Frank Lansink

06 2973 8445 / flansink@kza.nl