+31 35 543 1000 info@kza.nl

“Help ons met testen en de kwaliteit van onze ICT-processen naar een hoger niveau brengen.” Dat vroeg Skal Biocontrole aan KZA en Ivo pakte deze uitdaging aan. We vroegen aan Ivo wat hij doet en hoe hij impact maakt.

Wat doe je?

Ik help Skal door structuur aan te brengen in het proces en de medewerkers van team ICT-Data op te leiden. Scrum en Agile werken start hier net, dat maakt dat we extra bewust zijn van de teamverantwoordelijkheid voor kwaliteit.

 “Skal certificeert bedrijven met biologische activiteiten, ik help Skal met testen en kwaliteit van ICT-processen.”

Ik ben kritisch op het proces en ik help medewerkers met oplossingen. Ik vind het belangrijk dat ze zelf de oplossingen steeds meer zien, zonder mijn hulp. Door te steunen werk je aan een continue ontwikkelende omgeving, met vrijheid voor het maken van fouten en ruimte voor verbeter initiatieven.

Wat zet je in?

Voor het aanbrengen van structuur gebruik ik TMAP (waar nog redelijk waterval in zit) en gebruik ik het buildingblock principe: Gebruik de elementen die voor je context van toepassing zijn. Ook pakken we elementen uit IREB en ITIL. Het belangrijkste is de samenwerking en de weg naar de oplossing. De methode vind ik hierin minder belangrijk, ik geloof in het best practice gedeelte. Qua technieken gebruik ik diverse test ontwerp technieken, iedere situatie vraagt ook weer om zijn eigen aanpak. Vaak wordt er vanuit de business gewerkt met ‘error guessing’ of ‘process cycle tests’. In het team zetten we weer meer in op ‘paths’, ‘data combination tests’ en ‘exploratory’. Afwijken doen we regelmatig en we kijken per test wat er nodig is op basis van complexiteit en impact.

Impact? Ivo en collega's in digitale meeting bij Skal

De grootste impact maak ik door het team praktisch te ondersteunen, van het testproces tot het invoeren van refinements en structeren van user acceptance tests.

We ontwikkelen bijvoorbeeld oplossingen om het inspectieproces nog sneller af te handelen en sneller inzicht te genereren. Je kan je voorstellen dat kwaliteit erg belangrijk is.

Ik ben als tester als spin in het web van waarde voor (IT) development, voor business met procesvragen en voor analisten. Ze hebben allemaal wat aan mijn kritische blik. Dit bereik je alleen als je snel je weg weet te vinden in het applicatielandschap en als je rugzak met methoden en technieken goed gevuld is. Ik heb impact gemaakt door al deze stukken aan elkaar te koppelen en het belang van kwaliteit over de processen heen te waarborgen in een rol, de tester.