+31 35 543 1000 info@kza.nl

De eerste lessen in de wereld van security

aug 15, 2018 | KZA Blogs

Ah, chill; het lijkt wel of Windows voor die verplichte updates de meest vervelende momenten uitkiest. Ik had het toen ik even wat drinken ging halen tijdens onze introductie security les, voor mij ongeveer wel de meest interessante les van de masterclass. En daar zit je dan met goede gedrag, wachtend totdat die ellenlange updates klaar zijn. Cursus gaat door en het enige wat ik kan doen is hopen dat Windows opschiet. Totdat een van de instructeurs naar mij komt toegelopen en zegt “hier, ik fix het wel.” Hij drukte een paar toetsen in en mijn scherm schoot weer terug naar mijn bureaublad. “Niet zomaar je laptop unlocked achterlaten, hè.”

Het was mijn eerste les in security als beginnend tester. Zo simpel als je computer unlocked achter laten kan al serieuze gevolgen hebben. Fast-forward twee jaar en ik laat mijn computer nooit meer unlocked achter. Niet alleen omdat mijn collega’s pranks uit kunnen halen, maar omdat het de makkelijkste manier zou zijn om voor kwaadaardige individuen jouw laptop te bemachtigen/in te zien. Want denk eens na: hoeveel anonieme gezichten zie jij op een dag langskomen? Schoonmakers, klanten, externe partijen, de loodgieter, noem maar op. Er zijn meer dan genoeg mensen die je niet kent en die je niet graag op je laptop zou willen hebben.

Dit was overigens voor mij de eerste les in security. Initieel huiverig voor code en technische diepgang, was het een plezante verrassing te leren dat de mens een significant deel uitmaakt van security. De afgelopen jaren heb ik cursussen kunnen volgen en heb ik maandelijkse Security Gilde meetings gehad. Inmiddels ben ik bekend met de Owasp top 10, heb ik ge-social engineered en ben ik samen met vier andere KZA’ers ingeschreven voor een Certified Ethical Hacker training in augustus. KZA geeft de ruimte om naast het testvak ook meerdere interesses achterna te gaan. Die van mij? Veiligheid. Het feit dat ik gegroeid ben in zowel het testen als security laat niet alleen mijn persoonlijke groei zien, maar ook de investering van KZA in haar werknemers.

Persoonlijk kijk ik enorm uit naar de toekomst. Het Security Gilde breidt zich uit met een aantal CEH’ers met passie voor het vak. En ik? Ik hoop dat ik binnenkort zelf die cursus kan geven en de schermen van nietsvermoedende test groentjes kan locken.

Vragen over wat het KZA Security Gilde voor u kan betekenen? Email ons dan zeker op: Security@kza.nl