+31 35 543 1000 info@kza.nl

De laatste maand van het jaar. Het sneeuwt, er wordt gepraat over een witte kerst, ik heb zelfs al iemand horen praten over het ‘E’ woord. Hoewel ik drie jaar in Leeuwarden heb gestudeerd heb ik helemaal niks met schaatsen. December is voor mij de maand van de kerstliedjes, bij mij staat het kerst kanaal van Sky Radio al een tijdje op.

Zoals aan het eind van elk jaar is ook dit jaar weer omgevlogen. Wat is 2017 voor jaar geweest?

In het begin van 2017 ben ik begonnen met het schrijven van mijn maandelijkse mijmering. Dat was even wennen, ik vind het nog steeds spannend. Met gedachten als ‘Wat moet ik dan schrijven?’ en ‘Zitten mensen er wel op te wachten?’ begin ik meestal te typen. Het helpt dat ik een boel leuke en positieve reactie heb gekregen, dus ik blijf lekker door mijmeren. 😉

Het afgelopen jaar was ook het jaar van de bitcoin. Deze onderhand bijna mythische cryptocurrencie stond begin van dit jaar op een schamele 963,- dollar. Op het moment van schrijven heeft deze ‘munt’ een stijging van give or take 1700% doorgemaakt. 2017 is voor mij het jaar van de bitcoin geworden toen mijn oma mij tijdens haar verjaardag (ze is 86 geworden) advies begon te geven over het wel of niet kopen van bitcoins. Haar conclusie: ”Je kunt het niet vastpakken en het is niet echt, dus je moet het verkopen Frank!” Ik weet dat oma’s altijd gelijk hebben, in dit geval wacht ik nog even…!

2017 is ook het jaar geweest van Artificial Intelligence. Bij veel van de klanten waar ik over de vloer mag komen is het een onderwerp van gesprek. Daarnaast is het door ontwikkelingen als zelfrijdende auto’s, Amazone Echo of Google home bekend(er) geworden bij het grote publiek. Verschillende filmpjes deden hardnekkig de ronde op de socials, filmpjes als: een computer die Mario te speelt, een computer die Starcraft speelt of het wat meer controversiële filmpje uit Japan.

Als mooie afsluiter van het jaar het bericht dat een A.I. van google een ‘kind’ heeft gemaakt/gekregen.

Voor KZA en mijzelf is het vooral het jaar geweest van de Test Automatisering. Wij hebben veel van onze klanten geholpen met het neerzetten van (of het zetten van de eerste stappen in) een toekomst vaste automatiseringsstrategie. Het op een goede manier automatiseren blijft voor veel bedrijven een uitdaging. De uitdaging zit hem veelal in het feit dat er anders tegen ‘testen’ en ‘kwaliteitswaarborging’ moet worden aangekeken. Met alleen het automatiseren van je Front End regressie testen ben je er over het algemeen niet. Ik heb er het afgelopen jaar verschillende keren over geschreven: Testautomatisering, dé Heilige Graal, De mens = het nieuwe Paard en de laatste keer We moeten stoppen met Testautomatisering die voor mooie discussies op LinkedIn heeft gezorgd.

Ik vind 2017 een mooi jaar! Rest mij weinig anders dan iedereen een enorm fijne kerst en een prachtige jaarwisseling te wensen.

Tot volgend jaar, met feestelijke groet,

Frank Lansink

06 2973 8445 / flansink@kza.nl