+31 35 543 1000 info@kza.nl

Tijdens het 20 jarig bestaan van TestNet – waar KZA derde werd tijdens het NK testen whoohoow!! – heeft Erik Scherder de Keynote verzorgd. Hij vertelde een verhaal over dat we met z’n alleen meer moeten bewegen. Het is gezond, goed voor de vitaliteit, je valt er van af, het is goed voor de hersenen, er zitten alleen maar voordelen aan. Soortgelijke presentaties geeft hij voor de universiteit van Nederland, DWDD University of voor bijvoorbeeld het Trimbos Instituut. In zijn verhaal vertelde hij over dat bewegen goed is en dat bewegen helpt met het op pijl houden en ontwikkelen van je cognitieve hersenfuncties.

Zelf ben ik me op dit moment aan het voorbereiden op de kwalificaties van de Beach Throwdown. Een Crossfit wedstrijd die elk jaar plaatsvindt op het strand, dit jaar in Scheveningen. Om me te kwalificeren moet ik – samen met m’n buddy – drie workouts doen en die zo snel mogelijk met zoveel mogelijk herhalingen voltooien. Over het algemeen betekent dit dat ik hijgend en puffend op de grond lig en me vrijwel altijd weer afvraag “Waarom doe ik dit?”.

Ik kan me voorstellen dat veel mensen er niet aan moeten denken om dit in je vrije tijd voor je plezier te doen. Ik ben erachter gekomen dat op deze manier sporten voor mij werkt. Het geeft mij rust en ik hoef even nergens anders aan te denken. Daarbij heeft het mezelf pushen naar mijn limiet mij geleerd om beter te relativeren. Ik ben erachter gekomen dat ik meer kan dan dat ik op voorhand van mezelf verwacht. Het stemmetje in mijn hoofd dat “Nee, ik kan niet meer!” zegt kan ik overrulen en toch nog een paar herhalingen doen.

Dit werkt voor mij ook door in de rest van mij leven. Zo gauw het stemmetje “Nee!” zegt dan weet ik dat ik het wel kan. Als ik na MURPH (legendarisch zware workout!) een moeilijke gesprek moet voeren, dan voelt dat gesprek ineens een stuk minder eng. Ik ben net door mijn eigen grenzen heen gegaan en heb een uur staan zweten, schelden en ploeteren. Is het gesprek dan echt zo erg? Voor mij werkt deze manier van mijn grenzen opzoeken (en oprekken) goed en ik kan het iedereen aanraden.

Een bekende uitspraak hierover is ‘Stap buiten je comfort zone, daar gebeurt het!’. Er zijn natuurlijk enorm veel manieren om buiten je comfort zone te stappen. Je hoeft van mij niet meteen alles aan de kant te gooien en er helemaal uit te stappen. Probeer in ieder geval je eigen grenzen op te zoeken en te verkennen. Je zult zien dat daar leuke dingen gebeuren die je van te voren niet voor mogelijk had gehouden!

Groet,

Frank Lansink

Flansink@kza.nl / 06 2973 8445