+31 35 543 1000 info@kza.nl

Het leek een goed idee om vanuit het MT elke maand een stuk te schrijven in de nieuwsbrief. Elke maand een ‘mijmering’ die niet perse over KZA of testen gaat. Ik had er even geen rekening mee gehouden dat ik ook degene zou zijn die hem moest gaan schrijven… Dus ik zit mezelf de afgelopen dagen al af te vragen: “Leuk zo’n mijmering. En wat zou ik hier dan moeten vertellen?”

Eerlijk gezegd weet ik het zelf nog niet zo goed. Wel weet ik dat ik me door een maand heen over veel zaken om ons heen verwonder. De ene keer gaat dit over KZA of testen of de ontwikkelingen binnen de IT zoals A.I. (Artificial Intelligence) of de Blockchain. De andere keer zou het zo maar eens over Trump, het hebben van doelen of het Internet of Things kunnen gaan.

Afgelopen maand heb ik me vooral druk gemaakt over dit artikel dat ik las op the verge. Het gaat over één van de eerste acties van de nieuwe Amerikaanse president. Hij heeft Ajit Pai aangesteld als nieuwe voorzitter voor de Amerikaanse telecomwaakhond (FCC). Deze man is een tegenstander van netneutraliteit. Hij heeft al laten doorschemeren dat de netneutraliteit één van de eerste zaken gaat zijn die hij aan gaat pakken.

Op internet is al het verkeer op dit moment gelijk, ongeacht de afzender, ontvanger of de inhoud. Dit is netneutraliteit en dat is één van de beginsels van het internet. Als we dit loslaten dan wordt de mogelijkheid opengesteld om bepaald verkeer op het internet voorrang te geven. Of bepaald verkeer niet meer te laten plaats vinden.

Wat zou kunnen gebeuren is dat de internetproviders het mogelijk gaan maken om – tegen betaling natuurlijk – verkeer van bijvoorbeeld Youtube, Netflix en Whatsapp voorrang te geven. Met tot gevolg dat het ‘normale’ internet verkeer moet wachten. Tenzij je er – natuurlijk – voor betaalt en dit zullen (waarschijnlijk!!) kosten zijn bovenop je normale kosten.

Ik ben bang dat er naast de differentiatie nog iets anders gaat gebeuren. De innovatieve markt die op het internet is ontstaan, de markt van de startups. De plek waar iedereen met een goed idee, dit idee met de wereld kan delen. De plek waar je niet afhankelijk bent van grote bedrijven om je te voorzien van producten en/of informatie. Ik zou niet zover willen gaan als sommige organisaties die zeggen dat het illegaal is.

Groet,

Frank Lansink

flansink@kza.nl

https://www.linkedin.com/in/frank-lansink-39264b21